کارآفرینی جوان دهه هفتادی با دستان خالی+ فیلم و عکس
به گزارش فرهنگی و رسانه سازمان بسیج سازندگی استان سمنان، امروز هر جوان ایرانی یک کارآفرین خلاق و دارای ایده است و استعدادهای زیادی وجود دارد که با فراهم شدن زمینه آن فرد میتواند شرایط رشد و تعالی خود و به دنبال آن زمینه پیشرفت افراد دیگر را نیز فراهم آورد.
در شرایطی که بسیاری از جوانان کشورمان از بیکاری گلایه دارند و حتی به همین دلیل به فکر مهاجرت به خارج از کشور میافتند، تا شغل و منبع درآمدی برای گذران زندگی و رتق و فتق امور زندگی خویش بیابند، چهبسا در میان آنها کسانی هستند که با توکل بر خداوند و همتی بلند قدم در میدان تلاش و کوشش نهاده و بر اساس علائق خود، شغلی را ایجاد میکنند و در کنار آن افرادی را به فعالیت دعوت کرده و کارآفرین میشوند.
در اطراف خود کارگاههای تولیدی بسیاری را میبینیم که جوانان با ورود به خط تولید و سرمایهگذاری در این عرصه، اقتصاد مقاومتی را که رهبر معظم انقلاب طی سالهای اخیر بر آن تأکید زیادی دارند، معنا کردند.
آنها علاوه بر چرخش چرخ اقتصادی خانوادهشان به اقتصاد کشور نیز کمک میکنند و واژه «ما میتوانیم» را در عمل ثابت کردهاند.بسیاری از افراد به پخت انواع شیرینیها، کیکها و شیرمال علاقهمند هستند، علاقهای که میتواند علاوه بر آنکه کام دیگران را شیرین کند، یک درآمد پایدار شیرین را نیز به همراه داشته باشد.
راغب شدیم به یکی از این کارگاهها سری بزنیم، صاحبان این کارگاهها انواع کیکها را در همان کارگاه پخته و به فروش میرسانند.علیرضا فیض جوان 28 ساله سرخهای، از سال 95 با یاری خانوادهاش یک کارگاه شیرمالپزی را در سرخه تأسیس کرد و همراه با اعضای خانوادهاش در این کارگاه مشغول به فعالیت شد.
چطور شد که به فکر تأسیس کارگاه شیرمالپزی افتادید؟من از کودکی علاقه بسیار زیادی به خمیر، پخت نان، شیرینی و کیک داشتم و شاید همین عامل باعث شد، فعالیت خود را در این عرصه شیرین آغاز کنم و حتی پیش از این نیز در هیچ کارگاه و دوره آموزشی شرکت نکردهام و با نگاه کردن به دستان نانواها و شیرمالپزان این هنر را آموختم و حتی آن را به کسانی که در این کارگاه کار میکنند، یاد دادم.
چرا این نام را برای کارگاه خود انتخاب کردید؟کارگاه ما «نان و شیرمال بورجیک» نام دارد، این نام در برند با عنوان قاب طلایی است که این اسم را با توجه به منطقهای که کارگاه ما در آن قرار دارد، انتخاب کردهایم. در دوران قدیم در این منطقه برج کوچکی قرار داشت که به زبان محلی و سرخهای به این منطقه بورجیک میگویند.
در این کارگاه چه محصولاتی تولید میشود؟ما در این کارگاه محصولات نان شیرمال شیری ساده، قندی، گردویی، نان خرمایی، لطیفه، کنجدی و کاک که دارای سیب سلامت هستند، را تولید میکنیم.
از سختیهای آغاز کار بگویید.این کار هم مانند همه مشاغل دیگر سختیهای مخصوص به خود را دارد، مشکلات مربوط به خرید تجهیزات و لوازم کار تا مواد اولیه موردنیاز جهت تولید که در ابتدای کار در عین کم بودن مواد اولیه، با مبالغ بالایی هنگام خرید روبهرو میشدیم. برای نمونه برای تهیه شکر به مراکز دولتی هم مراجعه میکردیم و شکر به ما داده نمیشد و مجبور به خرید با قیمت آزاد بودیم و گاهی اوقات در بازار آزاد هم شکر موجود نبود و ما بهسختی میتوانستیم شکر مورد نیاز را تأمین کنیم.
همراهی مسؤولان شهرستان سرخه در این مسیر با شما تا چه اندازه بوده است؟طی چند مرحله با هدف دریافت وام اقدامات و پیگیریهایی انجام شد؛ اما با توجه به پایین بودن مبلغ وام از دریافت آن منصرف شدیم.همچنین با توجه به وجود کارگاههای تولیدی من و همکارانم در شهرستان، گاهی اوقات شاهد وجود محصولات تولیدی مشابه خودمان از دیگر شهرستانها در مغازههای شهر بودیم. من و همکارانم جهت پیگیری این مسأله به دستگاههای اداری شهرستان مراجعه کردیم.یکی از مشکلات موجود در منطقه کارگاهی ما، مشکل خط لوله آب و فشار آب و خاکی بودن جاده است که در جهت رفع آنها مراجعاتی به دستگاهها داشتهایم؛ ولی هنوز هم این مشکلات پیش روی ما قرار دارد و رفع نشده است.
از تولید و فروش محصولات راضی هستید؟میزان تولید و فروش ما بسته به فصول سال متفاوت است، در فصل تابستان با توجه به حضور گردشگران و مسافران، میزان تولید و فروش ما بیشتر از فصل زمستان است. مناسبتهای دینی و اعیاد نیز با توجه به حجم سفارشها بر جریان تولید اثرگذار است.نکته حائز اهمیت در کارگاه ما این است که ما بر اساس میزان سفارش تولید میکنیم، تا محصولی تازه و باکیفیت به دست مشتریان برسد و رضایتمندی آنها را به همراه داشته باشد و به دنبال تولید انبوه و انبار کردن محصولات نیستیم.به طور معمول در طول هفته نزدیک به هفت تا هشت گونی آرد مورد استفاده قرار میگیرد؛ ولی بازهم با توجه به اعیاد و مناسبتها این میزان نوسان دارد.
بازار فروش محصولات رضایتبخش است؟خدا را شاکر هستیم. در هر عرصه و فعالیتی رقبایی در کنار انسان هستند؛ ولی با توجه به کیفیت محصولات و استفاده از مواد اولیه درجه یک، توانستهایم طی این چند سال حسننظر مصرفکنندگان و متقاضیان محصولات تولیدی خود را جذب کنیم و فروش خوبی از محصولات داریم. میزان رضایت مشتریان از محصولات ما خوب است و حتی مسافران غریبه نیز که قبلاً طی سفر از سرخه عبور کرده و محصولات ما را استفاده کردهاند، جهت خرید محصولات مستقیم با ما تماس میگیرند و از تولیدات ما خرید میکنند.
قطع آب و برق بر روند کار و فعالیت شما تا چه اندازه اثر گذاشت؟در طول جریان تولید، طی چند دوره شاهد قطع برق در این منطقه بودیم که خرابی دستگاه را به همراه داشت و در یک دور دیگر با توجه به وجود سینیهای شیرمال در دستگاه پخت و قطع ناگهانی برق، موجب خراب شدن همه شیرمالها شد.همچنین چند مرحله با توجه به ضعیف بودن ترانس برق نصبشده در این منطقه، درخواستهای مکرری در خصوص تعویض آن به اداره برق داده شده، ولی هنوز اقدامی صورت نگرفته است. مشکلات مربوط به فشار آب نیز بر جریان تولید اثرگذار است. فشار پایین آب و طعم و مزه بد آن، موجب شد ما اصلاً برای تولید از این آب استفاده نکنیم و خودمان از بیرون آب را تهیه تا بتوانیم خمیر باکیفیت تولید کنیم.
نوسان قیمت مواد اولیه تا چه اندازه بر روند کار شما اثرگذار است؟از روزهای نخست احداث کارگاه، تصمیم ما بر توجه بیشتر بر تولید محصولات باکیفیت و توجه کمتر به سود بوده است تا به دنبال آن با افزایش سطح کیفی بتوانیم مشتریان بیشتری را جذب کنیم و شعار ما از ابتدا «کیفیت بیشتر و سوددهی کمتر» بوده است.بهطور کلی با توجه به وجود رقبا در کنار ما، اگر قیمت آرد، شکر و سایر مواد اولیه در طول هفته نوسان داشته باشد و شاهد افزایش قیمت آن باشیم، ما نمیتوانیم بلافاصله بر قیمت محصولات دست بگذاریم و نرخ آنها را بالا ببریم، چراکه بهواسطه وجود رقبا و توجه اکثریت مشتریان به قیمت کالاها، مشتریان خود را از دست خواهیم داد.
آرد مورد استفاده خود را چگونه تأمین میکنید؟ما اصلاً حتی یک کیلوگرم هم سهمیه آرد دولتی نداریم و آرد مورد استفاده ما آرد شیرینی بوده و قیمت آن نیز بالاست و با هزینه آزاد آن را تأمین میکنیم.
آیا محصولات خود را در به سایر مناطق استان سمنان و خارج از استان هم ارسال میکنید؟محصولات تولیدی ما در شهرستان سرخه و استان سمنان توزیع میشود؛ همچنین ارسال محصولات به دماوند هم داریم. البته در گذشته تهران و کرج نیز در لیست دریافتکنندگان ما بودند، اما متأسفانه با توجه به افزایش قیمت باربری و هزینههای آن و بالا رفتن نرخ مواد اولیه توزیع محصولات ما در آن مناطق کاهش پیدا کرد.
در حال حاضر چند نفر در کنار شما مشغول به کار هستند؟در حال حاضر 6 نفر نیروی کار در این کارگاه مشغول به کار و بیمه هستند.
چه درخواستی از مسؤولان دارید؟مهمترین خواسته ما از مسؤولان تأمین مواد اولیه (روغن، شکر و آرد) است که تأمین این مواد، طی کردن مسیر را برای ما سهل خواهد کرد.همچنین درخواست دیگر ما آسفالت کردن مسیر کارگاه، تأمین آب شرب سالم و رفع مشکل ترانس برق این منطقه است که شاهد قطع ناگهانی برق نباشیم؛ خواستههای ما فقط همین است و بس، چراکه هریک از این مشکلات، روند کار ما را دچار اختلال میکند. سکینه رجبزاده متولد سال 1350 بانوی شاغل در این کارگاه نیز صاحب 2 فرزند و مدتی است که در این کارگاه مشغول به کار شده است.این بانوی پرتلاش پیش از ورود به این کارگاه، فعالیت خود را در هنر حولهبافی در منزل خویش آغاز کرده و هنوز هم در اوقات فراغت به سراغ این هنر میرود.
چطور شد که سراغ حولهبافی رفتید؟ مادرم در خانه دستگاه حولهبافی داشت و همیشه در خانه محصولات مختلفی میبافت. در سال 1395 بعد از فوت مادرم، دستگاه را به خانه آوردم و شروع به کار کردم و در کنار کار در این کارگاه، حوله دست و صورت، شمد، چادرشب و محصولات دیگر را میبافم و به این کار علاقه دارم و باعث آرامشم میشود.
وضع کار و کاسبی چطور است؟قبل از ورود به کارگاه، با توجه به فرصتهای موجود، 2 یا سه حوله در هفته میبافتم، ولی الان، از صبح تا ظهر در این کارگاه هستم و زمان زیادی برای بافت ندارم و شاید در طول هفته فرصت بافت یک حوله را داشته باشم.حولهبافی میتواند منبع درآمد خوبی باشد، مشروط بر اینکه بتوانم ببافم و از درآمد ناشی از آن نیز راضی هستم. اما نمیتوانم مقدار زیادی نخ خریداری کنم و باید در هر دوره با توجه به میزان سفارشها مقدار کمی نخ بخرم.نزدیک به 2 سال است که درخواست دریافت وام داده و پیگیری کردم، اما هنوز وامی به من تعلق نگرفته است.بعد از افتتاح کارگاه و آغاز فعالیت پسر و دامادم در این کارگاه، از سال 98 در کنار آنها مشغول به کار شدم. من به پخت شیرمال علاقهمند هستم و حین سرگرمی، بهعنوان منبع درآمدی برای من محسوب میشود.مسؤولیت بستهبندی محصولات برعهده من است. نحوه کار به این شکل است که بعد از خروج سینیها از فر، برابر پنکه و فنها قرار داده شده و بعد از خنک شدن، بستهبندی انجام میشود.
بازار فروش محصولات این کارگاه چطور است؟اوایل روند کار خیلی خوب بود و روزانه هفت خمیر پخته میشد، اما با توجه به عوامل مختلف این مقدار بسیار کمتر شده و به 2 خمیر در روز رسیده است. به دنبال افزایش قیمت آرد و شکر و کاهش میزان تولید، تعداد کارگرها کمتر شد.
- ساخت ۲ منزل مسکونی به همت قرارگاه محرومیت زدایی گروه پدافندهوایی ۱۰ محرم شاهرود
- برگزاری رزمایش «مهر فاطمی، انتظار همدلی» در حمایت از جبهه مقاومت در سمنان
- حضور دبیر قرارگاه اقتصاد مقاومتی و غرفه استان سمنان در نمایشگاه بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق
- افتتاح هسته گفتمانساز استان سمنان با برگزاری دورههای گفتمان جهادی
- بزرگترین اردوی جهادی پزشکی در آرادان با خدمات رایگان تخصصی